Spesielle behov

Det er viktig for oss å ta godt hånd om og informere de passasjerer som har spesielle behov. Dersom du ikke finner svar på dine spørsmål her, så ta gjerne kontakt med vår kundeservice.

Person med nedsatt funksjonsevne

En person, hvis bevegelighet i forbindelse med bruk av transportmidler er nedsatt på grunn av et handikapp (fysisk, psykisk, psykisk funksjonsnedsettelse) eller nedsatt funksjonsevne av andre årsaker eller alder, og hvis situasjonen krever ekstra oppmerksomhet og tilpasning etter spesielle behov. Her kan du lese om hva som gjelder om du har nedsatt funksjonsevne. 

Allergier

Novair har ikke nøtter i sitt sortiment eller i den maten vi serverer, men vi kan ikke garantere hva dine medreisende har med seg. For de som har luftbåren nøtteallergi kan Novair, til tross for oppfordringer til medpassasjerene, aldri garantere mot at nøtter befinner seg om bord.

Informasjon om spesialmat finner du her

Defilibrator

Novair har defilibratorer installert på alle fly. Med hjelp av en defilibrator, kan man få i gang et hjerte som har stoppet og/eller overvåke hjerterytmen.

Helsetips

Kroppen påvirkes på flere måter når du sitter stille under en flygning. Her har vi samlet noen tips som hjelper deg å unngå noen av de vanligste problemene.

Drikk mye vann

Luften om bord i et fly er meget tørr, så drikk mye vann og unngå for mye alkohol, kaffe og te, da disse drikkene er væskedrivende.

Hovne føtter

Dette motvirkes best ved å sørge for å være i bevegelse så mye som mulig. Strekk anklene og gjør sirkulerende bevegelser med føttene nå og da, press hælene i gulvet og strekk på foten med tærne pekende oppover. Press tær og fotsåler vekselvis i gulvet og løft opp hælene. Benytt muligheten til å røre på deg når du reiser deg – bare å strekke på seg og bøye litt på knærne når du står i toalettkøen, kan gjøre underverker. Har du en veske på gulvet under stolen foran deg, kan du legge opp føttene på den. Løsne gjerne litt på tettsittende klær – spenn opp beltet et hakk, knapp opp den øverste skjorteknappen osv. Knyt gjerne opp skolissene, men husk at det kan være lurt å beholde skoene på, ettersom det kan være vanskelig å få dem på igjen ved landing. Sitt ikke med beina i kors, ettersom det hindrer blodsirkulasjonen.

”Dotter” i ørene 

Dette er et velkjent fenomen som kommer av lufttrykket. Du kan utjevne trykket selv ved å samle luft i lungene, holde for nesen og så trykke ut luften kraftig, slik at kinnene fylles som ballonger. Munnen skal holdes lukket. Det er ikke farlig om det klikker til litt i ørene, det er bare trommehinnene som rettes opp. Smerten forsvinner med én gang, men det kan være nødvendig å gjenta dette flere ganger i løpet av reisen. Er du forkjølet skal du ta nesespray i god tid før start og under reisen.

Medisiner

Det finnes enklere medisinsk utstyr om bord, som middel mot reisesyke, magesyke, hodepine og plaster. Er du avhengig av medisin må du ha den lett tilgjengelig i din håndbagasje om bord. Vi har ikke mulighet til å oppbevare medisiner kaldt. Ta derfor med en liten kjølebag hvis medisinen din må holdes kald over lengre tid.

  • På samtlige flygninger har vi også med legeveske med mer avansert medisinsk utstyr. Denne kan kun brukes av legitimert medisinsk helsepersonell.
  • Merk at det kan være nødvendig å ta med legeerklæring for din medisin ved reise til visse land. Vennligst kontakt legen din for ytterligere informasjon.

Oksygengass

Medisinsk oksygengass finnes tilgjengelig om bord for akutte sykdomstilfeller. Dersom du har behov for oksygen i løpet av flyturen, må du selv ta med den oksygengassen du trenger.

Det finnes visse begrensninger når det gjelder antall flasker som kan tas med, samt hvordan disse skal oppbevares/pakkes.

Vi godkjenner følgende oksygensylindre:

  • AGA OTM-1
  • NEDRON VAGABOND
  • AIOLOS SOLISTA
  • ImPULSE
  • Freestyle portable oxygen concentrator

Antall oksygenflasker er begrenset til 4 stk. pr. person. En henvendelse om å få ta med oksygengass må gjøres senest syv dager før avreise, da det finnes begrensninger for hvor mange flasker som totalt kan medbringes på flyet.

En legeerklæring som bekrefter at du er i form til å fly, samt at mengden oksygen du har med deg er tilstrekkelig, må medbringes på reisen, samt sendes inn til kundeservice før reisen. Du får da en erklæring fra Novair som skal forevises ved innsjekking, samt til kabinpersonalet.